Dentist Charlotte Mestdagh by Declerck-Daels Architecten



It’s fun to go to the dentist.
Mostly you don’t expect a dental practice to be warm and cozy.  But that’s exactly what Declerck-Daels, Architecten conceived for this small building in Bruges.  Clearly, this client didn’t want a clean medical room.



The former practice was located in the garage, next to the house.  The front yard of the premises seemed the ideal place to build an extension.  A small infill, rather than building on a new parcel.



The new construction highlights the house behind. The right neighbor’s volume has been stretch to design a part of the front façade of the new practice. This façade declines to ensure sun and light in the current house. Declerck-Daels chose a compact and contrasting volume, using other materials, creating another atmosphere with another approach to light.



On a rectangular concrete slab, separated from the house, they constructed a wooden sculpture. The façade and the sloping roof are cladded with padauk timber. The same wood was used for the windows.



To expose the structure and the bare and authentic materials, both in- and outside the practice, the architect payed a lot of attention to the numerous details and counted on the craftsmanship of all the builders.



Wood is a warm, soft and tactile element and is found in all shades: wooden beams, cladding, windows, stairs, ceiling and fixed furniture. It is combined in relation with exposed concrete, calcium silicate units and frivolous colors. There's nothing to hide. All materials play a key role and they form one strong unity.



The architects focused on the atmosphere and comfort of both patient and dentist through different entities. There’s an abundance of light throughout the whole practice.



The entrance, waiting area, reception and dentist lab inhabit the core of the project and through the oversized skylight, you can experience the wooden facade. Patients are distracted by the clouds and the birds that can be seen through the skylights above the dental chairs.



The playful print on the windows from the front façade generates a fine filter. This space opens itself to the street. The play and connection of volumes can be captured here.



The small plot of green is essential. This is the semi-private space that organizes living from working.
There is a strong relation between old and new, with nice views and perspectives on the current façade, the wooden sloping roof, the green roof, etc …

No comments

One Magazine. Powered by Blogger.